Sesonkiruoat

Kesäkautena

 

Varrassiika on Kukkolankosken oma herkku. Tuore, vastapyydetty siika perataan, laitetaan puuvartaaseen ja paistetaan avotulella. Kun se on paistunut kypsäksi, se maustetaan valelemalla suolavedellä. Varrassiika syödään käsin.

Syyskaudella pyydetään merroilla nahkiaisia. Grillattuna ne ovat suurta herkkua.

Perinnekalastus ja varrasiianpaisto-ohjelma - - koskenlasku_lippoaja.jpg

Koskikentällä tutustutaan Kukkolankosken vuosisataiseen perinteeseen siianlippoukseen. Koskikentältä siirrytään siianpaistokodalle varrasiianpaistoon.
Siiat on esivalmisteltu ja paistovalmiina siianpaistoarkulla. Seuraamme hetken siianpaistajan työtä ja paistamisen aikana hän kertoo siianpaiston eri valmistusvaiheista.
Pikkuhiljaa siiat kypsyvät avotulella ja kun kummatkin puolet ovat paistuneet, siika kastetaan suolaveteen ja on heti syöntivalmis. Varrasiika syödään sormin, pye kerrallaan.

 

Saatavuus: kesäkuun alusta - lokakuun loppuun   - - siianpaistokuvia-siikakodasta-06-6.jpg
Perinnekalastuksen esittely ja kuvauksen mukainen siianpaisto-ohjelma kestää on noin tunnin.
Ryhmän vähimmäiskoko on 10 henkilöä.
Ohjelma sisältää; perinnekalastuksen esittelyn, ja siianpaiston seuraamista sekä varrassiika ruokailun.

Tiedustelut ja ohjelmavaraukset numerosta p. 0400 692301 (+358400 692 301) tai sähköpostilla ; info@nordicsafaris.com

Pohjolan Safarit, käyntiosoite - Koskitie 130, 95520 KUKKOLA

TALVI

Matikka on keskitalven kala...

Sen tietää, että soon puhasta, ko se klumpeaa kylmässä koskessa...

Made on aktiivinen kylmässä vedessä – se etsii ahkerasti silloin ravintoa ja lisääntymispuuhansakin se on ajoittanut talvikuukausille tammi-helmikuulle.  Made elää meressä ja järvissä sekä hitaasti virtaavissa joissa.  Mateiden kulkureitit kulkevat usein virtausten mukaan. Virtausten kohdalla pohja on kovempi kuin seisovassa vedessä.
Made valitsee mieluummin kutupaikakseen kovemman kuin mutapohjaisen pohjan. Kalojen olinpaikat muuttuvat virtausten muuttuessa. Made kutee vuodesta toiseen samoilla alueilla, joten vanhoilla kalapaikoilla on vilskettä kudun lähestyessä.

Siikakartanon rannasta johtaa kävelyreitti koskikentälle jossa tutustumme Kukkolankosken talvikalastukseen, mateen pyyntiin merroilla.

Kalastaja esittelee mateen mertapyyntiä koskella. ..Nostama merrat ja katothan saathinko mithän..

Maekeitto

  • tarpeellinen määrä perunoita
  • rapian kilon mae
  • noin kaksi litraa vettä
  • yksi hyväkokonen lööki
  • siinä 10 maustepippuria
  • yksi litran purkki maitoa
  • ja kunnon nokare voita

Mateen liha on vähärasvaista, vähäruotoista, kauniin valkoista ja maukasta.

 

Tiedustelut ja ohjelmavaraukset numerosta p. 0400 692301 (+358400 692 301) tai sähköpostilla info@nordicsafaris.com

Pohjolan Safarit, käyntiosoite - Koskitie 130, 95520 KUKKOLA