- - kuva-001.jpg

Kalastus ja lippoaminen

Siian lippous alkaa heti jäidenlähdön jälkeen toukokuussa. Runsaita siikasaaliita saadaan normaalisti heinäkuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin, jolloin rauhoitusaika alkaa. Lippouskalastus on pysynyt lähes samanlaisena tuhat vuotta. Siika nostetaan kosken pohjakuopista ja kivien kosteista lipoilla, joissa on yli kuusimetrinen varsi. Siika levähtää kosken kuopissa ja kivien kosteissa noustessaan ylös jokea kutemaan.

Lohta on luvallista pyytää lippoamalla ensi kesästä lähtien jo juhannusviikolla. Näihin päiviin asti lohen lippous on Kukkolankoskella ollut sallittua vasta, kun se ui jo Muonion korkeudella, satoja kilometrejä Tornionjokea pohjoiseen.
Syksyisin koskesta pyydetään merroilla mystisiä nahkiaisia ja talvella mateita. Mademerrat poikkeavat rakenteeltaan nahkiaismerroista.

Siian lippouksen omistavat kylän 16 tilaa, jotka on rekisteröity ennen vuonna 1809 solmittua Suomen sodan rauhaa. Ruotsi-Suomen kylästä tuli Venäjän länsirajan kylä.

Huolimatta vahvoista agraarisista perinteistään, kylän maataloustilat ovat pieniä verrattuna Tornionjokivarren tiloihin yleensä. Se johtuu kalastuksen suuresta merkityksestä ihmisten toimeentulossa.